6 minuten leestijd
GAMING
25 NOV. 2022

Geen gamer? Speel de beste gezelschapsspellen met kerst

Kerst zorgt voor verbinding en velen genieten van het gezelschap. Lekker eten, wandelen in de koude namiddag en ‘s avonds de kerstcadeaus uitpakken die al een tijd onder de kerstboom pronken. En ergens tussendoor wordt er meestal ook gespeeld, of je nu een gamer bent of niet. Gamen wordt nog te vaak gezien als een hobby die niet begrepen wordt. Maar aangezien bijna iedereen wel van een bepaalde vorm van spelen houdt, zijn mensen veelvuldig te porren voor een gezelschapsspel of ‘board game’. En als je toch al samen bent met familie of vrienden, hebben we hier een selectie van de beste gezelschapsspellen voor je op een rijtje gezet om gezamenlijk uit te proberen.

Populaire bordspellen voor tussendoor

Tijdens Kerstmis breng je genoeg tijd met elkaar door, al kunnen de dagen ook wel vol zitten met activiteiten. De afgelopen paar jaar konden we lang niet altijd samen zijn, maar gelukkig lijkt dit tijdens kerst 2022 anders te worden. Wil je vooral van elkaar genieten en is er tussendoor tijd voor een klein spelletje? Dan hebben we een aantal (korte) aanraders voor je! Onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en Amazon met een cadeaukaart van Dundle.

30 Seconds

Het megapopulaire 30 Seconds is in ongeveer 30 minuten te spelen, waarbij je in twee teams tegen elkaar strijdt om zoveel mogelijk woorden te raden in… 30 seconden. Perfect als je een fanatiek en energiek spelletje wil spelen! Een vlug spel, maar zeker voor jong en oud behapbaar.

Qwixx

Of wat denk je van Qwixx? Dit zogeheten ‘roll-and-write’-dobbelspel is in 15 minuten te spelen met 2-5 personen. Je moet proberen zoveel mogelijk getallen per rij aan te kruisen op je scoreblad. Echter, kruisjes moeten altijd van links naar rechts gezet worden; de rode en gele rij beginnen bij 2 en eindigen bij 12, terwijl de groene en blauwe rij beginnen bij 12 en eindigen bij 2. Een competitief spel voor jong en oud!

Ticket to Ride

Ook Ticket to Ride heeft de laatste jaren een schare fans opgebouwd, maar waarom? Het is een echt familiespel en je moet proberen steden te verbinden door treinen te plaatsen. Hoe meer verbindingen je opzet, hoe meer punten te verdienen. Tegelijkertijd hou je rekening met bestemmingskaarten, waarbij je bepaalde routes moet verbinden die je ook weer extra punten verschaffen. Strategisch maar vlug te spelen om je brein te stimuleren. Voor 2-5 spelers en binnen 30 tot 60 minuten is een potje afgelopen.

Een bruine houten tafel met daarop het spel 30 Seconds, een smartphone en de doos rechts van het bord.

De klassieke gezelschapsspellen, en niet alleen voor je ouders

Je denkt misschien, gezelschapsspelen or bordspellen zijn toch van alle tijd? Dat klopt, maar sommige spellen zijn trendgevoelig of overleven de tand des tijds niet. Ook heb je board games die soms aandacht krijgen en weer enorm populair zijn, zoals schaken door de invloed van Netflix-serie The Queen’s Gambit. Vroeger speelde je wellicht wel de klassiekers, maar vond je schaken altijd al iets voor je ‘oude’ vader of Rummikub voor die saaie tante. Spellen in het algemeen hebben een echte opleving gekregen en je vindt de nodige bordspellen tegenwoordig in allerlei cafés, kroegen en koffietentjes. Hier een selectie klassiekers waarvan wij vinden dat die aandacht verdienen tijdens Kerstmis.

Schaken

Het oeroude, edele schaken is een strategisch bordspel dat voornamelijk gespeeld werd door vaders. Of nou ja, dat beeld werd in ieder geval geschept. Het had een stoffige reputatie, maar schaken maakt inmiddels al jaren een inhaalslag bij het jongere publiek en kan misschien zelfs als hip worden beschouwd. Zeker na hitserie The Queen’s Gambit steeg de verkoop van schaakspellen en -boeken flink. Ook hier bij Dundle wordt het dagelijks gespeeld! Geen zin in een fysiek schaakbord? Download dan bijvoorbeeld de Schaken-app voor iOS of Schaken-app voor Android.

Yahtzee

Nog zo’n klassieker: Yahtzee. Dit eenvoudige dobbelspel speel je met een scoreblok, schrijfgerei en 5 dobbelstenen. Na meerdere worpen en het opzij leggen van dobbelstenen naar keuze, kom je uiteindelijk op hopelijk een winnende score. Full house of kleine straat zijn voorbeelden van combinaties die je wilt gooien. Yahtzee is prima vermaak met korte potjes voor tussendoor tijdens de feestdagen!

Rummikub

Rummikub en ‘saaie tante’ gaan niet meer hand in hand! Dit bordspel wordt nog altijd veel gespeeld en zie je veelvuldig terug in cafés en koffietentjes. Het spel komt van origine uit Israël en de bedoeling is cijferreeksen in kleur of gelijke cijfers in diverse kleuren proberen neer te leggen. De speler die alle stukken van diens bordje kan neerleggen is de winnaar. Een echte klassieker die iedereen kent én die je eigenlijk gewoon af en toe moet spelen. Dus waarom niet knus tijdens Kerstmis Rummikuppen met warme chocolademelk? Ook online te spelen of met de Rummikub iOS-app en de Rummikub Android-app.

Een jonge man met zijn hoofd leunend op zijn arm, kijkend en nadenkend naar het schaakbord met de stukken voor zich.

De strateeg wil ook wat voor kerst

Ben je een echte strateeg en wil je je familie eens laten zien wat je kunt? Strategische bordspellen zijn vooral leuk om anderen te dwarsbomen. De potjes duren vaak een stuk langer en je moet goed nadenken over je volgende zet. Maar, zelf vooruitgaan kan nadelig zijn; soms is het juist goed om je tegenstander(s) tegen te houden om daarna twee stappen vooruit te doen. Gezelschapsspellen als Risk, Stratego, Catan, Monopoly en Carcassonne vergen nodig breinwerk en tactiek. Door tegels te plaatsen, troepen in beweging te zetten of steden te bouwen, verover je terrein of kun je onderhandelen met je tegenspelers. Of blokkeer bepaalde routes om ze te plagen. Voel je de kerstspanning al opkomen? Geloof me, je leert je familie en/of vrienden beter kennen!

Ga digitaal met board games voor mobile

Bordspellen zijn al lang niet meer alleen analoog te spelen. De meeste gezelschapsspellen die we hierboven hebben genoemd, zijn ook digitaal verkrijgbaar voor je smartphone en te downloaden via de App Store en Google Play Store. Heerlijk als je even me-time nodig hebt met Kerstmis. Ook zijn veel van de board games online te spelen, zodat je die alsnog samen kunt spelen.

Speciaal ontwikkelde digitale games en apps zijn er natuurlijk ook. Wat denk je van Houseparty, waarbij je moet videochatten, maar je wel diverse spelletjes kan spelen. Daarnaast zijn Wordfeud, Galgje, Draw Something en Kahoot! ook erg populair. Met de laatstgenoemde kun je quizzen maken om de kennis binnen je familie of vrienden te testen. Het kan zijn dat je voor bepaalde apps moet betalen. Gelukkig kun je dat gemakkelijk doen met een Apple Gift Card of Google Play tegoed.

Persoon met een smartphone maakt een foto van een opgetogen kerstboom.

Fijne kerstdagen en blijf spelen

Nog niet genoeg keuzes in bordspellen? Ok, hier nog een aantal populaire aanraders: Uno, Exploding Kittens, Mens Erger Je Niet, 7 Wonders, Cards Against Humanity en Weerwolven van Wakkerdam. Hints mag ook en daar heb je helemaal geen accessoires voor nodig! Meer op zoek naar cadeaus voor een gamer of geschenken voor een klein budget? Check onze artikelen over de beste cadeaubonnen voor gamers of goedkope cadeaus en activiteiten.

Nu is het echt klaar! Maar hier zit vast wel iets bij waar je met familie of vrienden tijdens de kerstdagen zoet mee bent. Zet één of meerdere board games gerust op je verlanglijstje of neem degene mee die je al hebt. Gezelschapsspellen verbindt en zorgt voor een leuke dynamiek tijdens de feestdagen en erna. Al een spel uitgezocht en wil je er nog iets bij geven? Een last-minute cadeaukaart voor onder de boom kan nooit kwaad. Hele fijne feestdagen en ga vooral spelend het nieuwe jaar in!

Daniël de Zwart
Geschreven door Daniël de Zwart