6 minuten leestijd
CADEAUS
5 DEC. 2022

De beste goedkope cadeaus en activiteiten voor de feestdagen

Je hoeft je pinpas of Apple Pay er niet bij te pakken om geweldige feestdagen te hebben! In een consumptiemaatschappij is het moeilijk voor te stellen om niets uit te geven voor feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerstmis of Valentijnsdag. De beste cadeaus zijn echter niet noodzakelijkerwijs de duurste. De ervaring, het gebaar en de tijd die je met familie of vrienden doorbrengt, zijn vaak veel memorabeler dan een fysiek voorwerp.

Fysieke geschenken horen er altijd een beetje bij, maar het zijn dure tijden. Dus waarom niet creatief omgaan met je geld en kijken hoe het zo goedkoop mogelijk kan! We zijn immers Nederlanders en als we kunnen besparen zijn we er als de kippen bij. Maak de feestdagen bijzonder met deze goedkope, of zelfs gratis, activiteit- en cadeau-ideeën!

Gratis activiteiten voor kinderen tijdens Kerstmis of verjaardagen

Kinderen houden van Kerstmis, maar ook van verjaardagsfeestjes. Ze brengen tijd door met familie of vriendjes/vriendinnetjes, en vooral tijdens kerst zorgt de warme sfeer, het lekkere eten en de cadeaus(!) voor een extra stimulans. Dit zijn de beste tips om samen te spelen tijdens de feestdagen of te organiseren voor andere feestjes.

Organiseer een speurtocht in de buurt. Wees creatief, schrijf een lijst met taken die ze moeten volbrengen of specifieke voorwerpen die ze moeten zoeken. Voeg wat opdrachten toe om te doen, zoals "Neem een selfie van jou en de Kerstman", "Maak een foto van de lelijkste kerstversiering" (laat het alleen de buren niet weten!) of “Teken het mooiste gebouw uit de buurt na”.

Organiseer een kerstboom slaapfeestje. Ze zullen het geweldig vinden om de volgende ochtend wakker te worden en hun cadeautjes onder de boom te mogen uitpakken. Magisch toch!

Hergebruik of ‘upcycle’ oude spullen, zoals sleutels, en maak er een kunstwerk van. Onder het mom van duurzaamheid leer je kinderen spullen te hergebruiken, recyclen of zelfs ‘upcyclen’ (een voorwerp verwerken tot een nieuw product). Op Pinterest vind je genoeg DIY-ideeën voor het recyclen en upcyclen van spullen. Leuk én duurzaam!

Lees ze je favoriete boek voor toen je een kind was. Kun je het niet meer vinden? Kijk eens online, je vindt het vast tussen de klassieke kinderboeken. Zo niet, vertel dan gewoon het verhaal dat je je herinnert. Kinderen bewonderen vaak verhalen van vroeger.

Drie lachende kinderen tijdens een slaapfeestje in bed met witte dekens, een blauw hoofdbord, lamp, schilderij en nachtkastje.

Goedkope (kerst)cadeaus voor tieners

Vind je het moeilijker om je tiener te verrassen of überhaupt iets leuks te verzinnen? Geef ze aandacht, deel unieke momenten met ze, allemaal zonder al teveel uit te geven. Let maar op, ze waarderen dit echt wel!

Maak een familiequiz. Je hoeft hiervoor geen digitaal wonder te zijn. Sommige websites, zoals Quiz Maker, of apps als Kahoot!, helpen je om in een paar minuten je eigen quiz te maken. Verzin een leuk thema, bijvoorbeeld als het voor kerst, een verjaardag of een vriendenfeestje is, of over familieherinneringen. Je komt te weten wie elkaar echt kent of de meeste kennis heeft. Een geweldige avond gegarandeerd.

Laat ze je favoriete spel(len) zien toen je een kind was (gezelschapsspel of videogame) en speel samen. Vraag je tiener daarna ook hun favoriete spel(len) te laten zien. Maak hier een familietraditie van en wie weet creëert het een betere band.

Maak een boek met jullie favoriete herinneringen van het jaar, voeg foto's toe en schrijf de grappigste momenten die jullie samen hebben doorgebracht. Je kunt het zelfs samen afmaken door aantekeningen en illustraties toe te voegen.

Schrijf en druk hun beste kwaliteiten af. Goed voor de eigenwaarde van een tiener om te laten zien dat je hen waardeert. Zelfs iets simpels als zeggen dat je trots op ze bent, kan al verschil maken!

Polaroid foto’s met herinneringen van een hond, een stel, bossen en stranden.

Creatieve, goedkope cadeaus voor je vriend of vriendin

Je hoeft geen duur sieraad of parfum te kopen om je soulmate een plezier te doen! Verzin liever iets persoonlijks, want dit betekent vaak veel meer voor je geliefde. Het prijskaartje zegt niet alles, dus hier zijn de beste goedkope en gratis cadeautips voor je vriend of vriendin:

Schrijf een liefdesbrief en geef aan hoe en waar je hoopt dat jullie volgend jaar als stel staan. Schrijf je waardering voor hem/haar/x vanuit je hart op.

Teken een portret van je geliefde, wat heel grappig kan uitpakken zonder artistieke vaardigheden. Voeg een paar specifieke details toe, zoals haar/zijn/hun favoriete outfit, sneakers, ketting of een lief moedervlekje.

Maak een Spotify-afspeellijst met de muziek waar jullie allebei van houden en kies de perfecte naam voor jullie lijst. Houdt diegene ook van audiobooks, dan is de Top 10 Audiobooks op Spotify ook een aanrader om te checken!

Maak de tofste lijstjes van dingen die jullie samen hebben gedaan. Naar de film, restaurants en plaatsen die jullie dit jaar hebben bezocht en neem ze samen door. Je kunt urenlang volpraten over jullie beste herinneringen. Hopelijk maken jullie er de komende tijd nog meer!

Een kerstboom, opgetuigd met lint, kerstballen en lichtjes, met op de achtergrond een lichtdraad.

Goedkope cadeaus voor vrienden tijdens kerst of verjaardagen

Je hebt vast genoeg te delen over de relatie met je beste vriend(in). Je kent eigenlijk al hun (kleine) gebreken, gekke dingen en de beste kwaliteiten. Hoe vertel je ze dat je ongelooflijk veel van ze houdt? Hier zijn de beste cadeau-ideeën om aan je BFF te geven, tijdens welk feestje dan ook:

Maak een specifieke cocktail of mocktail met de naam van je beste vriend(in). Schrijf het op, maak een logo het en druk het af.

Kies een kerstliedje en schrijf je eigen lyrics over je vriend(in). Geef het een grappig ondertoon, voeg inside jokes toe, maak rijmpjes met woorden die niet samengaan... Alles is toegestaan!

Personaliseer een oud T-shirt of trui met grappige elementen. Voeg foto's toe van diens favoriete zangers, Netflix-shows, oude popster-crushes, enz.

Bied gratis diensten aan als dierenoppas, kinderoppas, huisoppas of zelfs een schouder om op uit te huilen. Schrijf kaartjes met een leuke boodschap erbij om het persoonlijker en leuker te maken.

Breng tijd met ze door: maak de feestdagen en feestjes gedenkwaardig

Nu weet je dat je je bankrekening niet hoeft leeg te plunderen voor cadeautjes of activiteiten om een geweldige kerst, verjaardag of andere gelegenheid te hebben! Breng tijd door met je familie, geliefde, soulmates en beste vrienden om herinneringen op te halen en nieuwe te creëren. Het plezier en de gekke, creatieve activiteiten blijven je namelijk zeker bij. Woon je ver weg van familie of vrienden en zie je ze niet regelmatig, geen zorgen! De meeste van onze activiteiten- en cadeautips zijn gewoon per e-mail of post met elkaar te delen.

En wil je er toch een cadeautje bij doen, dan vind je hier last-minute kerstcadeaus voor alle leeftijden, of onze tips over de beste gezelschapsspellen en beste cadeaubonnen voor gamers. Organiseer en creëer; daarna is het wachten op Sinterklaas, Kerstmis, verjaardag of dat langverwachte huisfeestje om van te genieten.

Daniël de Zwart
Geschreven door Daniël de Zwart