4 minuten leestijd
VEILIGER ONLINE
25 APR. 2024

Wat is biometrische verificatie en hoe werkt het met een selfie?

Geen tijd om alles te lezen? Check de Key Takeaways onderaan dit artikel!

Lachen voor de camera! Een selfie maken om jezelf te identificeren op internet wordt steeds populairder. Dit proces wordt soms KYC-verificatie genoemd, selfie identiteitsverificatie of biometrische verificatie. Je zult het tegenkomen als een website zeker wil weten dat er niks verdachts aan de hand is en jou veilig wil houden. Maar waarom moet je een foto van jezelf uploaden om een website te gebruiken? Heeft het voordelen? Hoe zit het met mijn privacy? Die vragen zijn terecht en daarom duiken wij vandaag met jou in al deze vragen.

Waarom is biometrische verificatie belangrijk?

Het hele proces is om jou online te beschermen. Nu AI in staat is om gezichten te creëren en je stem na te maken op basis van een kleine opname van je stem, is het alleen maar verstandig om wat extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Je wilt zeker niet dat oplichters je identiteit stelen. Daarom zie je steeds vaker identiteitsverificatie als een manier om te controleren of jij het bent (ja, jij!) die een aankoop doet of een social media account gebruikt, want ook Instagram doet aan selfie identificatie. Maar: hoe weten ze dat ik het echt ben?

Hoe werkt verifiëren met een selfie?

 Een vrouw die een telefoon vasthoudt en een grote telefoon waarop haar gezicht te zien is, bootst identiteitscontrole na

Stel je voor: je wilt een lening afsluiten. Als je dit online doet, is de kans groot dat je een identiteitsbewijs moet uploaden, zodat de bank weet dat jij het bent en niet een oplichter die een lening op jouw naam probeert af te sluiten. Een extra maatregel is het nemen van een selfie. Als een selfie alles is wat nodig is, kan ik dan gewoon een foto van iemand anders gebruiken of er eentje maken met AI? Nee! Dat komt omdat het om biometrische verificatie gaat.

Nadat je de foto hebt ingestuurd, wordt deze vergeleken met het document dat je geüpload hebt om te zien of alles betrouwbaar is. Op deze manier worden deepfakes herkend en dat helpt fraude te voorkomen. Liveness detection, oftewel een levendigsheidscheck, speelt hierin een rol.

Wat is liveness detection?

Een manier om de echtheid van een gezicht te bepalen wordt gedaan met liveness detection. Ook bekend als anti-spoofing. Met deze biometrie wordt bepaald of de persoon echt is of niet. Hierin bestaan 2 soorten: actief en passief.

Actief: Hiervoor moet je een reeks handelingen uitvoeren zoals naar links, rechts en omhoog kijken in de foto's.
Passief: hier hoef je niets voor te doen, maar wordt er gekeken naar huidtextuur, belichting, microbewegingen en andere kenmerken.

Wat moet ik uploaden voor selfie verificatie?

Als je moet verifiëren met een selfie, dan wordt er vak gevraagd om een kopie van je rijbewijs, ID of paspoort te uploaden. En natuurlijk een foto of video van jezelf om het proces af te ronden.

Hoelang duurt het proces van biometrische verificatie?

Vaak is het een snel proces dat een paar minuten van je tijd kost. Er zijn ook gevallen waarin het meer tijd kost, omdat er een handmatige controle is. Vooral als het om iets kostbaars gaat zoals een lening of een grote aankoop komt dit voor.

Selfie verificatie maakt je online leven veiliger

De letters KYC in paars met mensen eromheen die aan de letters hangen

Identiteitsdiefstal en AI die steeds slimmer wordt: online extra stappen nemen voor je veiligheid is geen slecht idee. Het online oplichters steeds moeilijker gemaakt om er met je gegevens vandoor te gaan dankzij gezichtsherkenning. KYC-verificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan het afrekenproces, naast documentverificatie. Dat veilig is voor het bedrijf, maar ook veiliger voor jou. Goed om toe te voegen is dat de geavanceerde technologie en biometrie selfie verificatie nauwkeuriger en betrouwbaarder hebben gemaakt en blijven maken! Dus, lach de volgende keer voor een selfie verificatie net zoals je doet voor je Instagram story!

5 Key takeaways

  • Selfie identiteitsverificatie gebruikt een foto of video van je gezicht als extra veiligheidsmaatregel voor online aankopen. Het helpt fraude bij online transacties voorkomen door AI-gegenereerde foto's of nepafbeeldingen te detecteren.

  • De verificatiemethode vergelijkt meestal je selfie met een geüpload document, ID, paspoort of rijbewijs, om je identiteit te bevestigen.

  • Met behulp van biometrie zoals liveness detection vindt het verschillen tussen echte en valse foto's.

  • Door ontwikkelingen in technologie en biometrie verbetert voortdurend de nauwkeurigheid van selfie verificatie.

  • Het proces neemt een paar minuten van je tijd in beslag, maar kan langer duren in het geval van handmatige verificatie die is bedoeld voor je veiligheid.

Mandy Meeuwsen
Geschreven door Mandy Meeuwsen