4 minuten leestijd
VEILIGER ONLINE
15 APR. 2024

Alles over ouderlijk toezicht op PlayStation

Als ouder heb je vaak je handen al vol genoeg. Al helemaal als je kinderen hebt die ook gamen. Je wilt tenslotte wel dat ze veilig de digitale game wereld kunnen ontdekken. Dat kan lastig zijn, maar dat hoeft zeker niet. Gelukkig maken veel consoles veilig gamen al een stuk makkelijker met de toevoeging van ouderlijk toezicht. Zo ook Playstation. Of je kind nu een eigen account wil of je ‘m wil toevoegen aan je eigen PlayStation account, het is handig als jij weet hoe een familieaccount en de familiemanager werkt. Juist daar gaan wij vandaag mee aan de slag!

Wat is een Playstation family manager?

In een PlayStation familieaccount zijn er verschillende leden. Als familiemanager ben jij de persoon die de een overzicht heeft van alle leden van een of meer PlayStation consoles via het PlayStation Network (PSN). Handig: zo zie je welke games je kind speelt, met wie die chat, wat ze uitgeven en meer. Alles is erop gericht om gamen voor jonge kinderen veilig te maken zonder dat ze iets missen van de leukste PlayStation games.

 Een vader en dochter lachen terwijl ze samen PlayStation spelen in hun woonkamer.

Wat kan mijn kind doen op het PlayStation Network?

Met toegang tot het PlayStation Network ligt de digitale wereld veilig voor ze open met een community van PlayStation gamers wereldwijd. Ze kunne online games spelen met elkaar, chatten met andere spelers via berichten en video, berichten sturen en vriendschappen aangaan met gamers die dezelfde game interesses hebben. Ook blijven ze op de hoogte van het laatste nieuws over hun favoriete game. Maar hier komt verantwoordelijkheid bij kijken, want zoals je waarschijnlijk weet is toezicht houden is belangrijk. Om alles veilig te laten verlopen is de rol van familiemanager belangrijk.

Kinderhanden die een PlayStation-controller vasthouden.

Wat kan ik als PlayStation familymanager doen?

Het systeem is ontworpen om gamen veilig te maken voor het hele gezin. Onder dit ouderlijk toezicht kun je:

  • Leden toevoegen en aanpassen
  • Leeftijfsrestrictie toevoegen voor games en media
  • Een speellimiet instellen
  • De chat en content-deelfunctie monitoren
  • Internet browsen voor kinderaccounts beperken
  • Een bestedingslimiet instellen

Hoe maak ik een PlayStation familieaccount aan?

De eerste stap is het aanmaken van een PlayStation Network Account voor jezelf. Tip: als je niet wilt vastzitten aan een abonnement, kun je het abonnement kopen met een PSN network giftcard. Het hoofdaccount dat je hebt aangemaakt, is degene waarmee je alles regelt als familiemanager. Hierna kun je leden toevoegen, zoals andere volwassenen en kinderen, aan je Account Managament dashboard. Er zijn verschillende soorten leden:

  • Family Manager: het hoofdaccount met ouderlijk toezicht. Jij kan alles regelen dat hierboven genoemt word en je account intstellingen bewerken zodat je een ander lid kan toevoegen.

  • Minderjarige gezinsleden: is vaak het account van je kind waarvoor je de rechten instelt.

  • Ouder of voogd: kan ook de instellingen en rechten van de familiemanager delen, maar moet eerst door een familiemanager aangesteld worden.

  • Volwassene: zijn andere meerderjarige gezinsleden. De familiemanager kan tot 7 gezinsleden (inclusief de manager) of kinderaccounts toevoegen. Elk account kan persoonlijk worden aangepast aan het gezinslid. Dit betekent dat uitgavenlimieten, speeltijd en meer dingen specifiek kunnen zijn voor elk kind, afhankelijk van leeftijd, gewoontes of machtigingen binnen het gezin.

Wil je geen gaming voortgang of prestaties delen? Maak je geen zorgen. Elk familieledenaccount heeft zijn eigen opslaggegevens, voortgang en trofeeën die uniek zijn voor de speler.

Waarom heb ik een familiemanager nodig?

Een familymanager is de enige die een PSN-account kan aanmaken voor een kind dat jonger is dan 18 jaar. Een account voor gezinsbeheer geeft jonge gebruikers dus kans om zich aan te melden en toegang tot krijgen tot PlayStation Network, maar wel met gelegs die ingesteld zijn voor veiligheid.

Twee mensen met twee PlayStation-controllers in hun handen voor een tv met een multiplayer-voetbalgame die ze samen spelen.

PlayStation tegoed toevoegen aan het account van een kind

Een handige functie van PlayStation Family Management is dat je uitgaven kan beheren. Zo kun je kiezen hoeveel geld je wilt toevoegen aan het PlayStation-account van je kind door een PSN giftcard te kopen. Die uitgaven houd je makkelijk bij als je dit tegoed aanvult met PlayStation-cadeaubonnen. Zo hebben ze vrijheid jouw gestelde grenzen zodat er niet meer uitgegeven wordt dan afgesproken. Geen creditcard nodig! Log in op op je familymanager account en ga naar het profiel van je kind om de vouchercode te verzliveren. Zo kan jouw kind genieten van leuke games, zonder teveel uit te geven!

Veilig gamen dankzij het familiebeheer van PlayStation Familie Accounts

Al met al is familiebeheer voor Playstation in het leven geroepen om ouders meer controle en overzicht te geven over het gamegebruik en de gameactiviteiten van je kinderen. Het geeft je de mogelijkheid om een gezinsvriendelijke gameomgeving te creëren, zonder teveel restricties. Het is flexibel en je kunt aanpassingen maken wanneer je wilt. Zo kan het account meegroeien met je kind en laat jij ze met een gerust hart vechten, racen, bouwen of ontdekken!

Amelia Whittle
Geschreven door Amelia Whittle