5 minuten leestijd
VEILIGER ONLINE
18 NOV. 2024

Hoe herken en voorkom je pakketfraude

Heb je ooit een vreemd bericht ontvangen van een pakketdienst die je niet kent? Of krijg je een verzoek voor invoerrechten op een pakket waar je geen herinnering aan hebt in je mailbox? Vrijwel altijd gaat het hier dan om pakketfraude. Deze online, en soms zelfs fysieke oplichtingstrucjes, komen ontzettend vaak voor. Vooral tijdens de feestdagen.

Oplichters doen zich vaak voor als bekende bezorgdiensten, zoals UPS, DHL of DPD en vragen om extra betalingen of sturen nep-tracking updates en berichten over “gemiste bezorgingen” zodat je op onveilige links klikt of persoonlijke informatie deelt. Als je weet hoe je deze scams herkent, voorkom je vervelende situaties zoals identiteitsfraude of financieel verlies. In dit artikel leggen we uit hoe deze scams werken, welke waarschuwingssignalen je moet herkennen en hoe je veilig online blijft.

Wat is pakketfraude?

Naast fraude met huisdieren en datingfraude, is een ander veelvoorkomende vorm van fraude met pakketjes. Volgens onze data bestaat 9% van de fraudegevallen die onze klanten in 2024 hebben gemeld uit deze fraude. Misschien heb je hier zelf nog niet mee te maken gehad, want deze scam is vooral populairn in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Bij deze scams vragen oplichters om een betaling voor “verzekering” met gift cards zoals Neosurf, Steam of Transcash.

Oplichters doen zich vaak voor als populaire bezorgdiensten. Slachtoffers ontvangen berichten (meestal via SMS of e-mail) waarin staat dat ze extra kosten moeten betalen voordat hun pakket geleverd kan worden. De oplichters bieden een betaallink aan en de betaling kan via platforms zoals PayPal, of met een cadeaukaart worden gedaan. Deze vorm van fraude bestaat al langer, maar is vooral populair tijdens de feestdagen wanneer mensen veel pakketten verwachten en het overzicht kunnen verliezen over wat ze echt besteld hebben. Extra stress tijdens deze periode maakt mogelijke slachtoffers ook minder alert, waardoor oplichters makkelijker ongemerkt kunnen toeslaan.

Een scherm waarop het woord Security staat

Voorbeelden van pakketfraude

Oplichters passen altijd hun trucjes aan, maar gelukkig wordt het makkelijker om ze te herkennen als je de patronen herkent. Hier zijn enkele voorbeelden van pakketfraude om op te letten, vooral rond de feestdagen:

  • Je moet een kleine vergoeding betalen is om je pakket vrij te geven. Vaak moet je betalen met een cadeaukaart. Een duidelijke rode vlag, want een betrouwbaar bedrijf vraagt dit nooit.

  • Een melding dat het pakket dat je naar iemand hebt gestuurd niet geleverd kon worden vanwege foute informatie. Je moet meteen actie ondernemen door je persoonlijke en betalingsinformatie in te vullen.

  • Een nepbericht waarin staat dat de bezorging niet mogelijk was omdat je niet thuis was. De link zou je zogenaamd doorverwijzen om een nieuwe levering in te plannen, maar kan in plaats daarvan een virus bevatten.

  • Een bericht waarin staat dat je pakket niet wordt geleverd, tenzij je een app downloadt. Deze apps bevatten vaak schadelijke software die is ontworpen om je persoonlijke informatie te verzamelen.

Hoe voorkom je bezorgfraude

Oplichters doen zich vaak voor als legitieme bedrijven zoals UPS, DPD, DHL of PostNL. Gelukkig zien we bij dundle een daling in deze gevallen in het afgelopen jaar. Hier zijn enkele tips om een bezorgfraude te herkennen en valse bezorgberichten te spotten.

- Let op waarschuwingen in het bericht
Oplichters willen dat je snel beslist, zodat je geen tijd hebt om na te denken. Als je ergens besteld dan vraagt een betrouwbare pakketdienst niet om extra bezorgkosten voor een pakket dat al onderweg is, zeker niet met een cadeaukaart.

- Let op typefouten en rare afbeeldingen
Hoewel oplichters proberen e-mails van bezorgdiensten helemaal na te maken, hebben deze e-mails veel typfouten, grammaticafouten en een slordig ontwerp dat er net niet officieel uitziet.

- Controleer de links zorgvuldig
Links in kunnen lijken op die van een grote vervoerder, maar bevatten vaak spelfouten of extra tekens (bijv. “dhll.com” in plaats van “dhl.com”).

- Controleer de afzender
Als het e-mailadres van de afzender niet lijkt op een bedrijfsadres (zoals een persoonlijk Gmail of Yahoo-adres), is het waarschijnlijk een scam. Je kunt het ook herkennen aan vreemde letters in het adres. Als je twijfelt, check dan ook het officiële e-mailadres van de betreffende pakketdienst.

- Dubbelcheck met de klantenservice
Als je nog steeds niet zeker weet of een melding echt en veilig is, neem dan rechtstreeks contact op met de bezorgdienst via de contactgegevens op hun officiële website.

Ben je slachtoffer van pakketfraude? Dit kun je doen:

Fraude kan soms goed verborgen zijn, waardoor het gebeurt dat je slachtoffer wordt van een oplichter. Dit kan iedereen overkomen en is ontzettend vervelend. Hier is wat je in dat geval kunt doen:

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je betalingsprovider
  • Meld de fraude bij het platform waar het is gebeurd
  • Neem contact op met de pakketdienst en de webshop waar je een cadeaukaart hebt gekocht
  • Doe aangifte bij de lokale autoriteiten

Wat doet dundle aan fraudepreventie?

Bij dundle zetten we ons in om klanten veilig en beveiligd te houden door diverse veiligheidsmaatregelen te implementeren. Onze afdeling risco en fraude monitort voortdurend verdachte activiteiten en implementeert specifieke beperkingen in risicovolle regio's en producten op basis van gerapporteerde gevallen en datapatronen. Daarnaast is dundle lid van de Merchant Risk Council (MRC), een wereldwijde non-profitorganisatie voor betalingsveiligheid en fraude preventie voor e-commerce bedrijven.

Herken pakketfraude in een oogwenk

Hoewel oplichters actiever zijn tijdens de feestdagen, doen wij er alles aan om klanten te beschermen tegen diverse internetfraude. Dundle werkt hard aan de beste beveiligingsmaatregelen om je het hele jaar door veilig te houden.

Alicja Klos
Geschreven door Alicja Klos