Ben je op social media of Marktplaats een advertentie tegengekomen voor een schattige puppy of kitten voor een lage prijs of zelfs gratis? Dan mag er best een belletje gaan rinkelen. Vaak blijkt zo’n aanbod namelijk niet te kloppen en gaat het om oplichting. Hoe kan je dit weten? Als degene die het huisdier verkoopt vraagt om bijvoorbeeld leveringskosten of adoptiekosten vooraf te betalen met een cadeaukaart, dan is het vrijwel zeker oplichting.
Nu komt huisdierfraude helaas vaker voor dan je zou denken. Vooral sinds de lockdown is dit het geval, ziet het Better Business Bureau (BBB). Dit omdat mensen juist toen een nieuw huisdier wilde en daar tijd voor hadden. In deze scams spelen oplichters in op je emoties en gebruiken ze schattige foto’s en zielige verhalen om je te overtuigen. Zo hopen ze dat je snel betaalt en je geen vraagtekens zet bij wat je ziet. Gelukkig kun je dit voorkomen met wat handige tips en signalen om op te letten bij het kopen of adopteren van een huisdier.
Hoe oplichters te werk gaan
Oplichters hebben vaak overtuigende websites of social media-profielen waarop ze populaire rassen aanbieden voor opvallend lage prijzen. Ze vragen al snel om vooruitbetalingen voor "verzendkosten" en geven je soms zelfs een nep-trackingnummer om het proces "transparanter" te maken. Vaak blijven ze een excuus verzinnen waarom het dier nog niet geleverd kan worden, totdat jij de gevraagde betalingen hebt gedaan. En dan… komt het huisdier nooit. De meest gebruikte platforms voor dit soort oplichting zijn Facebook marktplaats, Markplaats, eBay en online advertentiesites.
Bij deze vorm van oplichting doen criminelen zich voor als een asiel of een reddingsorganisatie. Ze gebruiken emotionele verhalen over verwaarloosde dieren die snel een nieuw thuis nodig hebben, en vragen je om "donaties" of "adoptiekosten" – voor dieren die niet bestaan. Het draait vaak om de vraag om een betaling te doen met niet-traceerbare methoden zoals cadeaukaarten.
Hoe herken je fraude met huisdieren?
Bij deze signalen is het belangrijk om extra alert te zijn:
-
Het is te mooi om waar te zijn: zeldzame rassen voor een spotprijs? Dan is gaat het in bijna alle gevallen om oplichting.
-
Emotionele druk: de advertentie heeft een zielig verhaal en er wordt aangegeven dat het dier dringend een thuis nodig heeft.
-
Vage betaalmethoden: verzoeken om te betalen met cadeaukaarten of andere lastig te traceren methoden zoals Western Union.
-
Geen persoonlijke ontmoeting: je mag het huisdier niet van tevoren zien.
-
Stockfoto’s: vaak zie je geen echte dieren op de foto’s, maar stockfoto’s van kittens en puppies. Een snelle omgekeerde zoekopdracht met deze foto kan je helpen om hierachter te komen.
Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt opgelicht?
-
Doe grondig onderzoek: zoek reviews over de verkoper, check of de asielwebsite betrouwbaar oogt en kijk of je deze kunt vinden op een beoordelingswebsite. Ook sociale media kan je helpen. Daar kun je zoeken naar mensen die al eens opgelicht zijn in speciale groepen.
-
Vermijd giftcards: Betaal nooit met cadeaukaarten voor een huisdier; gebruik veilige, traceerbare betaalmethoden.
-
Vraag om bewijs: vraag om contactgegevens, documentatie van dierenartsbezoeken en gezondheidsverklaringen.
-
Vertrouw op je gevoel: is het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
Controleer bekende oplichters
Als je twijfelt, kun je de lijst van bekende oplichters op de website van de International Pet and Animal Transportation Association (IPATA) erbij pakken. Hier kun je zien of een bepaalde fokker of website al gemeld is als fraudeur. Hier kun je zoeken naar bekende oplichters door de naam van de fokker, website of zelfs de naam van een verzendservice in te voeren. Als er fraudezaken zijn gerapporteerd, zal de website je daarover informeren. Zo kun jij mogelijke oplichting vermijden voordat het te laat is. De database wordt regelmatig bijgewerkt met de laatste meldingen.
Dundle’s inzet voor veilig huisdieradoptie
Bij dundle helpen we onze klanten om veilig een huisdier te kopen of te adopteren en waarschuwen we regelmatig voor fraude. We zien dat in 2024 ongeveer 35% van de fraudegevallen die door onze klanten in Frankrijk zijn gemeld, te maken had met huisdierfraude. En veel fraudeurs vragen specifiek om betaling met cadeaukaarten van Neosurf, PaysafeCard, en Steam. Dit zijn anonieme betaalmethoden, waardoor ze moeilijk op te sporen zijn.
Om klanten te beschermen, monitort onze afdeling fraudezaken verdachte activiteiten. Daarnaast zijn we lid van de Merchant Risk Council (MRC), zodat we altijd op de hoogte zijn van de nieuwste fraudetechnieken en maatregelen kunnen nemen om jou als klant beter te beschermen.
Wat te doen als je bent opgelicht?
Als je denkt dat je slachtoffer bent van huisdierfraude, dan kun je direct actie ondernemen:
-
Neem contact op met je betalingsaanbieder en probeer de transactie te blokkeren.
-
Laat het platform waar je de advertentie hebt gezien weten over de oplichter.
-
Meld de oplichting bij de politie of een consumentenorganisatie.
Blijf je bewust van veelvoorkomende oplichting om online veilig te blijven
Als je op de hoogte blijft van verschillende soorten oplichting, kun je voorkomen dat je in de val loopt van huisdierfraude en andere soorten oplichting. Bij dundle zijn we er om te helpen, zodat jij op de hoogte blijft en veilig online huisdieren kunt adopteren. Blijf alert en goed geïnformeerd; zo houd je huisdierfraude en andere oplichting op afstand.
Vertaling: Mandy Meeuwsen