8 minuten leestijd
GAMING
30 JAN. 2023

Game releases februari 2023

Het gameseizoen van 2023 gaat van start, ‘sportschoolmaand’ januari ligt achter ons en die goede voornemens kunnen de prullenbak in, toch? Tenzij een van je voornemens was om kwalitatieve games te spelen. Dan zit je in februari goed, want er staan genoeg game releases én hardware klaar om gamers te voorzien van een goede portie virtueel plezier. Echter, we kunnen stellen dat januari al sterk begon met titels als de remake van Dead Space, Fire Emblem Engage en Forspoken die potentie had. Laten we deze maand dan gelijk doorknallen met onder andere magische taferelen in Hogwarts Legacy, eindelijk een nieuwe The Settlers en Company of Heroes, plus de langverwachte PlayStation VR2!

Nieuwe game releases voor PlayStation in februari 2023

Een wizard uit Hogwarts Legacy staat met een toverstok in de hand op een rots, kijkend over een bergachtige vallei naar Hogwarts.

Hogwarts Legacy - stap in de magische wereld zonder Harry Potter

De Wizarding World van het Harry Potter-universum is terug met Hogwarts Legacy! De magische wereld gaat met deze game, net als de Fantastic Beasts-filmreeks, verder zonder Harry Potter en zijn vrienden. Het speelt zich immers af aan het einde van de 19e eeuw. Je krijgt een nieuwe protagonist onder handen die je mag vormgeven met de character creator. Jij als vijfdejaars student bent uitgenodigd door professor Weasley om te beginnen op Hogwarts (Zweinstein).

Omdat de game zich in een andere tijd afspeelt, heeft ontwikkelaar Avalanche Software best veel vrijheid gekregen. Ook jij als speler hebt gelukkig de vrijheid de magische wereld van Hogwarts te verkennen. Op je bezem stappen en van de omgeving genieten vanuit een hoger perspectief is natuurlijk geweldig, en daar hebben wij dan ook ontzettend veel zin in!

Ook zijn we erg benieuwd hoe enerverend de gevechten met de toverstok zijn, hoe de mysteries binnen het kasteel zich ontrafelen én naar het Quidditch-veld. We kunnen de sport helaas nog niet beoefenen, maar hopelijk kan dit later via DLC. Al met al zijn we erg enthousiast om Wingardium LeviosAH te schreeuwen! Of was het toch LeviOsa?

Hype Meter: 4/5

De PlayStation VR2 bril en controllers getoond op een blauwe achtergrond.

PlayStation VR2 (PS VR2) - de nieuwe virtuele revolutie?

Ik weet nog goed toen de eerste PlayStation VR werd gelanceerd in 2016. Van jumpscares in Until Dawn: Rush of Blood en intense shootouts in The London Heist, tot misselijke naweeën van RIGS: Mechanized Combat League. Het was een revolutionaire beleving en voor mij een fraaie toevoeging aan het gamen an sich. Door de technologie van toen leken diverse titels eerder prototypes dan volwaardige games. Met PlayStation VR2 komt daar hopelijk verandering in en toegegeven, ik heb daar ook wel vertrouwen in.

De PS VR2 is immers speciaal ontwikkeld voor de PlayStation 5. De headset bevat een 4K HDR OLED-display, een grote upgrade ten opzichte van de LCD-display van de PS VR. Daarnaast is de nieuwe headset verbonden met maar één kabel en zijn de nieuwe controllers een stuk ergonomischer. Inclusief haptic feedback, net als de PS5 DualSense-controller, én door vier ingebouwde camera’s heb je geen externe PlayStation Camera meer nodig. Bovendien heeft de PlayStation VR2 een hogere field of view. Klinkt veelbelovend en ik denk dat een succesvolle release dan ook zeker mogelijk is. We kunnen immers een flinke lijst aan launch games van Sony en externe partijen verwachten. Denk aan Horizon Call of the Mountain, Gran Turismo 7, No Man’s Sky, Resident Evil Village, The Dark Pictures: Switchback en Cities VR. Kom maar op met dit stukje hardware!

Hype Meter: 5/5

  • Releasedatum: 22 februari, 2023
  • Beschikbaar op: PS5
  • Ontwikkelaar: Sony Interactive Entertainment
  • Genre: Hardware, virtual reality
  • Trailer: PS VR2 | Feel a New Real

De protagonist Ryas uit Horizon Call of the Mountain staand op een rots, kijkend over een vallei van bergen in groen en ijs, met een afbeelding van een grote rode vogel op de achtergrond.

Horizon Call of the Mountain - beleef Horizon nóg intenser

Afgelopen jaar mochten we van de tweede Horizon genieten: Horizon Forbidden West. Een heerlijke game die naar meer smaakt, en daar zorgt Guerrilla Games dan ook voor met Horizon Call of the Mountain voor PS VR2! Dit keer in first-person en een nieuwe protagonist, Ryas. Hoewel deze game grotendeels lineair is, krijg je als speler hier en daar wat vrijheid om te exploreren.

Gameplay beelden van de demo stelden mij gelukkig al gerust, want deze speelt zich af in de buitenlucht waar je ook in de afgrond kunt kijken. Hierdoor voelde het direct al meer open dan de game daadwerkelijk is. Waar ik vooral benieuwd naar ben, is het beklimmen van obstakels zoals rotsen, en de combat. Je gaat de strijd aan met pijl en boog en diverse andere wapens, en deze verschillende elementen komen goed uit de verf. Het ziet ernaar uit dat Horizon Call of the Mountain voor de nodige immersie gaat zorgen, maar we moeten nog tot 22 februari wachten om het zelf te ervaren.

Hype Meter: 5/5

Nieuwe game releases voor Xbox in februari 2023

Drie personages uit Destiny 2: Lightfall poseren in een futuristische stad met rood en blauw belichte gebouwen.

Destiny 2: Lightfall - reis naar een futuristische stad

Met Lightfall komt de “Light vs. Dark”-saga tot een einde in Destiny 2. Reis naar de geheime, technologisch geavanceerde stad Neomuna, waar gevechten tussen de Guardians en Soldiers of the Shadow Legion zullen losbarsten. Verken een nieuwe omgeving, de subclass Strand, een nieuwe campaign story, een Raid, Exotic weapons en de grootste loadout update ooit, genaamd “Buildcrafting Evolved”. Lightfall bevat zo te zien een flinke dosis content voor Destiny 2 en de diehard fans kunnen wederom hun lol op. Voor sporadische spelers, zoals ik, is dit weer de zoveelste expansion die waarschijnlijk niet lang genoeg boeiend blijft. Volgend jaar moet de laatste DLC verschijnen en hopelijk komt Bungie daarna weer met een revolutionaire game.

Hype Meter: 2/5

Nieuwe game releases voor pc in februari 2023

Soldaten met pijl en boog, zwaard en bijlen op een heuvel in de aanval richting een dorp in The Settlers: New Allies.

The Settlers: New Allies - begin na 13 jaar opnieuw met bouwen

The Settlers, dat is lang geleden! De laatste game dateert alweer uit 2010 met The Settlers Online. Nu is de serie terug met een reboot onder de noemer The Settlers: New Allies. We kunnen met drie facties aan de slag: Elari, de Maru en de Jorn. De game start op de klassieke manier, waarbij je met een kleine groep mensen begint en je nederzetting moet laten groeien door het verzamelen van resources, boerderijen te bouwen voor voedsel en militaire gebouwen voor een leger.

Nieuwe elementen zijn een uitgebreider economisch systeem, customization opties, bandietenkampen en algemene UI-verbeteringen. Na een flink uitstel ben ik nog een beetje sceptisch, maar 13 jaar na de laatste iteratie kriebelt het wel om de franchise weer op te pakken. The Settlers: New Allies verschijnt eerst voor pc en later voor consoles. Als de game goed ontvangen wordt, dan komt die PS5-versie zeker in huis!

Hype Meter: 4/5

Drie soldaten uit Company of Heroes 3 poseren met helmen op, met vliegtuigen en een explosie onderin de afbeelding.

Company of Heroes 3 - dé WWII RTS is terug!

Nog zo’n franchise die weer opdoemt, met Company of Heroes 3. De serie is tien jaar weggeweest en verschijnt ook nu onder de vlag van Relic Entertainment en Sega. Relic heeft na Warhammer en Age of Empires IV eindelijk weer tijd gekregen voor een nieuwe Company of Heroes, die zich ditmaal afspreelt in Noord-Afrika tijdens de invasie door Duitsland en Italië in de Tweede Wereldoorlog.

We kunnen genoeg nieuwigheden verwachten. Denk aan een Tactical Pause-systeem, dat de speler in staat stelt een gevecht te pauzeren en commando’s in de wachtrij kan plaatsen die moeten worden uitgevoerd nadat het spel is hervat. Ook bevat de game een geavanceerd destructiesysteem, prachtige graphics en een dynamische campaign, waarbij de acties van de speler effect hebben op het verhaal. Naast een singleplayer campaign, kunnen we ook een Skirmish-modus en de multiplayer in duiken voor een aanzienlijk langere replay value. Net als The Settlers: New Allies, verschijnt Company of Heroes 3 eerst voor pc en later dit jaar op console. Ook hier loopt mijn PlayStation 5 zeker warm voor.

Hype Meter: 4/5

Overige game releases in februari 2023

Het jaar is nog in winterse staten, maar 2023 is voor gamers nu al een lekker jaar. Hoewel Forspoken matig ontvangen is, zijn de critici lovend over de Dead Space Remake en Hi-Fi Rush. Februari heeft gelukkig genoeg te bieden en wij gamers weten onze uurtjes wel te vullen. Of het nu in het magische Hogwarts is, met de nieuwe PS VR2, of met andere veelbelovende titels als Wild Hearts, Atomic Heart en Like a Dragon: Ishin.

Daniël de Zwart
Geschreven door Daniël de Zwart