Liefde doet pijn: zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van datingfraude
Verliefd worden is fijn, maar opgelicht worden niet. In deze moderne tijden is er een grote kans dat je jouw liefde online leert kennen. Soms vind je jouw geluk en anderen worden helaas slachtoffer van datingfraude. Dat is een emotioneel manipulerende en financieel verwoestende vorm van oplichting. Deze oplichters stelen niet alleen je hart, maar ook je geld. Maar maak je geen zorgen, bij dundle doen we er alles aan om dit soort misbruik tegen te gaan. Lees verder hoe je dit voorkomt, waarom oplichters vaak om cadeaubonnen vragen en hoe je jezelf kunt beschermen.
Hoe werkt datingfraude?
Hoe begint zo’n oplichterij? Meestal slide de oplichter je DM’s binnen op datingsapps zoals Tinder, Bumble of social media zoals Facebook en Instagram. Ze sturen je een vriendelijk berichtje of een compliment om je aandacht te trekken. Vaak doen deze oplichters zich voor als iemand anders, bijvoorbeeld een aantrekkelijk of succesvol persoon. Als je interesse toont, begint het spel voor de oplichter en stopt ‘ie veel tijd in het opbouwen van een emotionele band, soms door je te overladen met complimenten, genegenheid en beloftes van een toekomst samen. Het doel? Zo snel mogelijk je vertrouwen en affectie winnen.
Na enkele dagen, weken of zelfs maanden van interactie, geloof je misschien dat je een echte relatie hebt. Dat is het moment dat de oplichter om financiële hulp gaat vragen. Het kan zijn voor een zogenaamd medisch noodgeval, reiskosten om jou te bezoeken, of een zakelijke investering die verkeerd is gelopen. Maar ze willen gewoon je geld en meestal vragen ze het in de vorm van cadeaubonnen.
Waarom willen oplichters altijd gift cards?
Vraagt jouw online liefje om cadeaubonnen te sturen als betaalmiddel? Pas dan op. Cadeaubonnen zijn de perfecte betaalmethode voor oplichters. Volgens ons fraudeteam komt 16% van de meldingen bij dundle door datingfraude waarbij Steam, Apple en Neosurf cadeaubonnen het vaakst worden gevraagd. Hoewel het op zichzelf veilige producten zijn, maken oplichters hier misbruik van omdat deze kaarten bijna niet te traceren zijn. In tegenstelling tot bankoverschrijvingen of PayPal-betalingen, zijn cadeaubonnen anoniem en niet te volgen als de betaling is gedaan. Oplichters hebben alleen de code nodig en kunnen het snel omzetten naar geld of ruilen voor illegale goederen.
Hoe bescherm je jezelf tegen datingfraude?
-
Let goed op de rode vlaggen:
Iemand die je online ontmoet en te snel liefde verklaart, is een grote rode vlag. Wees voorzichtig met mensen die excuses verzinnen om niet af te spreken of om niet te videobellen. -
Stuur nooit geld of gift cards:
Hoe overtuigend het verhaal ook klinkt, stuur nooit geld of cadeaubonnen naar iemand die je alleen online kent. -
Verifieer het verhaal:
Als iemand een moeilijke situatie beschrijft, doe dan wat onderzoek. Gebruik bijvoorbeeld Google’s reverse image search, vraag om bewijs en praat erover met iemand die je vertrouwt. -
Blijf op het platform:
Oplichters willen je vaak snel van de datingsapp afhalen en overstappen naar platforms zoals WhatsApp. -
Rapporteer verdachte activiteit:
Als je vermoedt dat je wordt opgelicht, meld het profiel dan bij het platform dat je gebruikt. Als je al een gift card hebt gekocht, meldt het dan ook bij de klantenservice van dundle.
Waarom dundle zich inzet tegen datingfraude
Bij dundle zien we helaas regelmatig hoe oplichters misbruik maken van kwetsbare mensen, vooral als het om datingfraude gaat. We onderzoeken voortdurend deze gevallen en verbeteren onze diensten om oplichters een stap voor te blijven. Bovendien is dundle lid van de Merchant Risk Council (MRC), een wereldwijde non-profitorganisatie die zich richt op betalingsveiligheid en fraudepreventie voor e-commerce bedrijven.
Als je denkt dat je bent opgelicht, raak dan niet in paniek. Er zijn stappen die je kunt ondernemen. De FBI raadt bijvoorbeeld aan om al het contact onmiddellijk te stoppen en een melding te maken. Mocht je geld hebben verloren, neem dan direct contact op met je bank. Je kunt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld een melding doen bij het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI. Overal geldt hetzelfde advies: zie je iets, meld het.
Laat datingfraude je niet tegenhouden in je zoektocht naar ware liefde
Deze scams zijn schadelijk omdat ze zowel je hart als je portemonnee raken. Slachtoffers van datingfraude ervaren vaak een diep gevoel van verraad en schaamte. Toch is het niets om je voor te schamen. Oplichters weten precies wat ze doen en hoe ze dit het beste kunnen doen. Hoewel datingfraude kan emotioneel en financieel verwoestend zijn, kun je jezelf beschermen door goed geïnformeerd en voorzichtig te zijn en blijven. Vertrouw op je instinct—als iets niet klopt, dan is dat waarschijnlijk zo. Blijf waakzaam, wees voorzichtig, maar geniet ook van het daten!