6 minuten leestijd
ONLINE SHOPPING
16 NOV. 2022

Apple Gift Card of iTunes kaart: wat is het verschil?

Het nieuws over de nieuwe Apple cadeaukaart al gehoord? De iTunes kaart is vervangen door de Apple Gift Card en is niet langer enkel beschikbaar in een beperkt aantal landen. Het digitale product heeft nu ook zijn weg naar Europa gevonden. Ja, nu kunnen ook wij in Nederland (en later in België) kennismaken met deze nieuwe cadeaubon voor alles van Apple!

Wellicht heb je het nieuwe ontwerp en de nieuwe logo's al opgemerkt op internet of bij de kassa. Je vraagt je misschien af: "Is er een verschil tussen de Apple Gift Card en iTunes kaart?", "Kan ik mijn iTunes-codes nog steeds gebruiken zoals vroeger?" en "Hoe zit het met de App Store- en iTunes-kaarten?". Geen zorgen, want wij stelden onszelf dezelfde vragen en zochten het voor je uit. Lees verder voor alle antwoorden op je vragen en een complete guide voor deze "Voor alles en iedereen"-kaart.

"Voor alles van Apple” in één cadeaukaart

De nieuwe productafbeelding van de Apple Gift Card.

De nieuwe Apple cadeaukaart, die wordt verkocht als de kaart "Voor alles en iedereen", is er om het kopen van Apple-producten te vereenvoudigen. In 2020 lanceerde Apple deze universele cadeaubon al in de VS: de Apple Gift Card. Een jaar later, in 2021, breidde het bedrijf de prepaidkaart ook uit naar Canada en Australië. En uiteindelijk is het product in 2022 beschikbaar gesteld in bijna ieder Europees land, behalve België voorlopig (sorry, zuiderburen!). Dus als je in Nederland woont en niet echt weet wat een Apple Gift Card precies is, leggen we dat hieronder graag uit.

Dit product is simpelweg gemaakt om het leven van elke Apple-gebruiker makkelijker te maken, of voor degene die iets van het merk cadeau wil doen. Voor het eerst kun je één kaart kopen en je prepaid tegoed gebruiken voor alle digitale diensten en fysieke producten van Apple die je wilt, zowel in de winkel als online. De dagen van aparte cadeaukaarten voor muziek of laptops of het aanvullen van een Apple ID-saldo zijn voorbij! Nu is alles samengevoegd in één handige cadeaubon.

De Apple Gift Card is misschien voor iedereen, maar nog niet overal

Hoe handig deze universele kaart ook is, Apple Gift Cards zijn niet voor wereldwijd gebruik. In feite kunnen ze alleen worden gekocht en ingewisseld in landen waar je met je Apple ID-saldo kunt betalen. Met andere woorden, voor sommige landen in de wereld moet je nog steeds kiezen tussen een App Store & iTunes Gift Card of een Apple Store kaart om prepaid tegoed te krijgen voor specifiek gebruik (software of hardware). Bovendien zijn ze nog steeds regiogebonden, zoals de vroegere iTunes-kaarten dat waren. Dit betekent dat je de nieuwe Apple kaart moet inwisselen op een account in de regio waarvoor de kaart is gekocht. Zorg er dus voor dat je de juiste code koopt voor hetzelfde land dat aan je Apple ID is gekoppeld om problemen te voorkomen.

Wat is nu het verschil tussen Apple Gift Cards, Apple Store Gift Cards en iTunes kaarten?

Voorheen moest je kiezen tussen twee kaarten. Eén voor fysieke artikelen, de Apple Store cadeaubon, en één voor digitale aankopen, de iTunes kaart. Maar met de nieuwe Apple Gift Card kan het allemaal! Echter, zoals we al eerder zeiden, zijn de Apple kaarten nog niet overal verkrijgbaar. Dus als je in bepaalde landen prepaid tegoed van Apple wilt kopen, moet je nog steeds kiezen tussen twee verschillende opties, afhankelijk van de producten of diensten die je ermee wilt kopen. Met een iTunes Gift Card (in sommige landen ook wel App Store & iTunes genoemd) kun je nog steeds online digitale producten kopen, zoals apps en abonnementen in de App Store of muziek en andere media in de iTunes Store voor de Apple Music-app. De Apple Store kaart daarentegen wordt gebruikt voor de aankoop van fysieke artikelen zoals Macbooks, iPhones, AirPods en meer (online of in de winkel).

Maar als je toevallig in een van de gelukkige landen woont waar je de universele Apple Gift Card kunt vinden, is er slechts één verschil tussen dit nieuwe product en de oudere iTunes/App Store & iTunes Card. Hoewel beide kaarten kunnen worden ingewisseld voor universele Apple-opwaarderingen of digitale aankopen, kun je met een iTunes/App Store & iTunes Card geen aankopen doen in fysieke Apple Stores. Met de nieuwe Apple Gift Card kan dit dus wel.

Om het nog eenvoudiger te maken:

Apple Gift Card:

 • Bruikbaar voor iedere Apple-aankoop, zowel fysiek als digitaal.

(App Store & )iTunes kaart (afhankelijk van je land):

 • Waar de Apple Gift Card beschikbaar is: je tegoed is te gebruiken voor fysieke en digitale producten die je online kunt betalen met je ID-saldo.
 • Waar de Apple Gift Card nog niet beschikbaar is: je tegoed is alleen te gebruiken voor digitale producten en diensten in de App Store of op iTunes/Apple Music.

Apple Store Gift Card:

 • Voor fysieke aankopen zoals hardware en merchandise in de Apple Store (online of in de winkel).

Apple-logo met een groot scherm en twee iPhones, met mensen eromheen.

Gebruik je oude iTunes kaarten probleemloos

Kun je nog steeds de oude iTunes kaart gebruiken? Zeker! Zelfs met de lancering van de nieuwe Apple Gift Card kun je nog altijd iTunes-codes inwisselen die je eerder hebt gekocht of cadeau hebt gekregen. Deze codes hebben immers geen geldigheidsdatum, dus gebruik ‘m wanneer je wilt om je Apple-saldo aan te vullen. Vergeet niet dat je deze kaart alleen online kunt gebruiken, voor digitale en fysieke producten. Dus geniet van je prepaid tegoed voor alles wat Apple online biedt: nieuwe apps, abonnementen of games via de App Store, Apple Music, Apple Arcade, Apple Books, Apple TV+-abonnementen, extra opslagruimte op iCloud of fysieke producten in de online Apple Store. Genoeg keuze dus!

Hoe kan ik oude iTunes-cadeauboncodes inwisselen?

Geen zorgen, de manier om de code in te wisselen is nog steeds hetzelfde. Je kunt je oude iTunes-codes gewoon verzilveren zoals je gewend bent. Afhankelijk van je apparaat volg je deze eenvoudige stappen:

In de App Store:

 1. Open de App Store-app op je apparaat en log in met je Apple ID.

 2. Tik rechtsboven op je profiel.

 3. Selecteer "Wissel cadeaubon of code in" en voer je code in.

 4. Tik op "Gereed" en je saldo is toegevoegd aan je account!

In de Apple Music-app op een Android-toestel:

 1. Open de Apple Music-app.

 2. Tik op de menuknop.

 3. Selecteer “Account”.

 4. Tik op “Wissel cadeaubon of code in”.

 5. Voer je code in en bevestig met “Wissel in”.

In de iTunes-app:

 1. Open iTunes op je Mac of pc.

 2. Kies “Account” in de menubalk bovenaan het iTunes-venster.

 3. Selecteer “Inwisselen”.

 4. Log in met je Apple ID en volg de instructies op het scherm.

Als je meer details nodig hebt, kijk dan gerust op hun officiële pagina over hoe je een Apple Gift Card of iTunes cadeaubon inwisselt.

Welk type Apple Gift Card heb ik?

Heb je recentelijk een Apple Gift Card of iTunes Card online gekocht en weet je niet zeker welke kaart je hebt of hoe je die kunt gebruiken? Geen probleem! Apple maakt het je gemakkelijk om te checken welke kaart je hebt gekregen. Bekijk hun pagina over welke Apple kaart welke is en je ziet gelijk waar je je prepaid tegoed kunt gebruiken of welke Apple Gift Card je moet kopen. Welke kaart je ook koopt of krijgt, ze zijn allemaal even gemakkelijk in gebruik. En hoewel Apple overstapt op een nieuwe, universele cadeaukaart en deze uitrolt in steeds meer landen, laten ze hun gebruikers niet in de steek. Na deze complete guide weet je precies wat je kunt verwachten met de nieuwe Apple Gift Card, de cadeaukaart voor alles en iedereen.

Marie Fourcadier
Geschreven door Marie Fourcadier